วันพุธที่ 9 ตุลาคม พ.ศ. 2556

ปีกไก่ซอสมะขาม (Chicken wings with tamarind sauce)



ส่วนประกอบ



ปีกบนหรือปีกกลาง              500 กรัม
หอมเจียว                                                3 ช้อนโต๊ะ
น้ำมันสำหรับทอด                 1 ½ ถ้วย


เครื่องปรุง


น้ำตาลทราย           2 ช้อนโต๊ะ
น้ำตาลปี๊บ              2 ช้อนโต๊ะ
น้ำมะขามเปียกคั้น 1/3 ถ้วย
น้ำปลา                    3-4 ช้อนโต๊ะ



Ingredients



500 g chicken wings
3 tbs. deep fried shallot
1 ½ c. Frying oil



Seasonings



2 tbs. sugar
2 tbs. palm sugar
1/3 c. concentrated tamarind juice
3-4 tbs. fish sauce



1. ตั้งน้ำมันในกระทะก้นลึกบนไฟแรงให้ร้อนจัด ใส่ปีกไก่ที่ซับแห้งแล้วลงทอด พอผิวสุกเหลือง หรี่ไฟลงเป็นไฟกลางๆ ทอดจนสุก ตักขึ้น ซับน้ำมัน พักไว้
Preheat the frying oil in the deep base pot over high heat until really hot, add chicken wings to deep fry until golden and turn the heat down to medium – high and continue to deep fry until well cooked. Drain well and set aside.



2. ในกระทะใบเดิม เทน้ำมันออกให้หมด ใส่น้ำมะขามเปียก น้ำตาลทราย น้ำตาลปี๊บ ลงไป แล้วเคี่ยวบนไฟกลางๆ จนกว่าจะเริ่มข้นเหนียว
In the same wok, discard all of the oil and add concentrated tamarind juice, sugar and palm sugar. Simmer over medium – high heat until started to be thick.


3. ปรุงรสด้วยน้ำปลา เคี่ยวต่อจนน้ำซอสข้น เหนียว นำปีกไก่ที่ทอดแล้วลงคลุกเคล้าให้ทั่ว ปิดไฟ
Season with fish sauce and continue to simmer until the sauce are thick. Add deep fried chicken wings and mix well before turning the heat off.



4. ตักเสิร์ฟ

Ready to serve.






ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น