วันอังคารที่ 29 ตุลาคม พ.ศ. 2556

ปลาทูต้มน้ำปลา (Spicy steamed mackerel clear soup)





ส่วนประกอบ


ปลาทูนึ่ง                 3 ตัว
ตะไคร้ ทุบเบาๆ หั่นเป็นท่อนๆ           ½ ถ้วย
หอมแดงหั่นตามยาวหนาๆ                   ½ ถ้วย
พริกขี้หนูบุบ         3 ช้อนโต๊ะ
น้ำ                           1 ½ ถ้วย


เครื่องปรุง

น้ำปลาดี                 3-4 ช้อนโต๊ะ
น้ำมะนาว               3-4 ช้อนโต๊ะ



Ingredients


3 steamed mackerel
½ c. lightly bruised and cut into 1 inch, lemongrass
½ c. roughly sliced shallots
3 tbs. lightly bruised bird eyes chilies
1 ½ c. water


Seasonings


3-4 tbs. good quality fish sauce
3-4 tbs. lime juice



1. ตั้งน้ำในหม้อก้นลึกจนเดือดดี ใส่ตะไคร้ หอมแดง ต้มต่อจนมีกลิ่นหอม
In the deep base pot, bring water to the boil, add lemongrass and shallot and bring back to the boil.



2. ใส่ปลาทูนึ่ง หรี่ไฟเป็นไฟอ่อนที่สุด ต้มไปเรื่อยๆประมาณ 5-7 นาที
Add steamed mackerel, turn down the heat to the lowest and continue to simmer for 5-7 minutes.

3. นำพริกขี้หนูบุบ ใส่ถ้วย ปรุงรสด้วยน้ำมะนาว น้ำปลาอีกนิดหน่อย ตักปลาใส่ลงไป คลุกเบาๆให้เข้ากัน
Add bird eye chilies, lime juice and a little bit of fish sauce to the serving bowl, add mackerel along with the soup and gently stir.



4. เสิร์ฟได้
Ready to serve.








ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น