สะโพกไก่ น่องไก่รวมกัน 500 กรัม
ขิงแก่หั่นทุบเบาๆ 3-4 แว่น
กระเทียมทุบเบา 4-5 กลีบ
พริกไทยเม็ดบุบ ½ ช้อนโต๊ะ
ผงปรุงรส 2 ช้อนโต๊ะ
เครื่องปรุง
โชยุ 3-4
ช้อนโต๊ะ
น้ำตาลปี๊บ 140 กรัม
Ingredients
500 g chicken rumps and drumsticks
3-4 sliced of aged ginger, lightly bruised
4-5 cloves of garlic, lightly bruised
½ tbs. dried pepper corn, lightly bruised
2 tbs. seasoning powder
Seasonings
3-4 tbs. Japanese soy sauce
140 g palm sugar
1. หมักไก่กับโชยุ กระเทียม พริกไทย ขิง
คลุกเคล้าให้เข้ากัน ทิ้งไว้อย่างน้อยครึ่งชั่วโมง
Marinate chicken with Japanese soy sauce, ginger, garlic and
dried pepper corn and leave in refrigerator for at least 30 minutes.
2.
ใส่น้ำตาลปี๊บกับน้ำนิดหน่อยลงในหม้อใบใหญ่ เคี่ยวบนไฟกลางๆจนกลายเป็นคาราเมล
In the pot, add palm sugar and a little bit of water and
caramelize over medium heat.
3. ใส่ไก่ลงไปในหม้อพร้อมน้ำหมัก ใส่ผงปรุงรส
เติมน้ำลงไปจนเกือบท่วม ตั้งไฟแรงให้เดือด
Add chicken and the rest of marinating water, add seasoning
powder and fill the pot with water almost cover the chicken. Then, bring to the
boil.
4. ช้อนฟองออก แล้วหรี่ไฟลงเป็นไฟอ่อน
เคี่ยวต่อไปจนกว่าไก่จะสุก นิ่ม
Remove scum, turn the heat down to the lowest and simmer
until chicken are soft and tender.
5. ตักเสิร์ฟ
Ready to serve.
ไม่มีความคิดเห็น:
แสดงความคิดเห็น