วันพฤหัสบดีที่ 22 สิงหาคม พ.ศ. 2556

แกงเผ็ดปลาสวายแดดเดียว (Stripped catfish curry with basil tress leaves)




ส่วนประกอบ


ปลาสวายแดดเดียว                                3-4 ชิ้น
มะเขือเปราะผ่าสี่ส่วน            80 กรัม
พริกไทยอ่อน ตัดเป็นท่อนๆ               60 กรัม
ใบยี่หร่า                                  100 กรัม
น้ำพริกแกงเผ็ดใต้                  80 กรัม


เครื่องปรุง


น้ำตาล                    1 ช้อนชา
น้ำปลา                    2 ½ ช้อนชา


Ingredients


3-4 cutlets of sun dried stripped catfish
80 g quartered eggplants
60 g cut fresh pepper corn
100 g basil tress leaves
80 g southern curry paste



Seasonings



1 tsp. sugar
2 ½ tbs. fish sauce


1. ตั้งกระทะให้ร้อน ใส่น้ำมันลงไปพอสมควร น้ำปลาสวายแดดเดียวลงทอดไฟกลางๆ จนสุกเหลือง ตักขึ้นพักไว้
Preheat and grease the wok with vegetable oil, deep fry sun dried stripped catfish cutlets over medium heat until golden in both side.



2. ในหม้อก้นลึก ใส่น้ำมันลงไปเล็กน้อย ใส่น้ำพริกแกงเผ็ดใต้ลงผัดบนไฟกลางๆ จนน้ำพริกมีกลิ่นหอม
In deep base pot, lightly grease the pot with vegetable oil and add southern curry paste to stir fry until aroma.



3. เติมน้ำลงไป แล้วตั้งไฟให้เดือด
Fill more water and bring to the boil.



4. ใส่ปลาสวายแดดเดียวลงเคี่ยวบนไฟกลางๆจนเข้าเนื้อ ใส่มะเขือเปราะ ปรุงรสด้วยน้ำตาล น้ำปลา
Add deep fried stripped catfish and simmer over medium heat for 15 – 20 minutes. Add eggplant and season with sugar and fish sauce.



5. ใส่พริกไทยอ่อน ใบยี่หร่า พอเดือดอีกครั้งก็ปิดไฟได้
Add fresh pepper corn and tree basil leaves and bring back to the boil before turning the heat off.


6. ตักเสิร์ฟ

Ready to serve.



ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น