วันจันทร์ที่ 15 กรกฎาคม พ.ศ. 2556

ปลาทูแซ่บบบ (Spicy mackerel in chili and garlic sauce)

ส่วนประกอบ

ปลาทูควักเอาไส้ออก แกะแก้ม และบั้งห่างๆ    
7-8 ตัว

พริกขี้หนูกับกระเทียมตำหยาบๆ        3 ช้อนโต๊ะ

 
เครื่องปรุง


น้ำตาลปี๊บ              2 ช้อนโต๊ะ
น้ำปลา                    2 ½ ช้อนโต๊ะ


Ingredients


7-8 mackerel, discarded gut, cheek and score
3 tbs. roughly pound bird eye chili and garlic


Seasonings


2 tbs. palm sugar
2 ½ tbs. fish sauce



1. ตั้งน้ำมันมากๆหน่อยในกระทะจนร้อนจัด ใส่ปลาทูลงทอดจนสุกเหลืองข้างหนึ่ง แล้วพลิกกลับทอดจนสุกเหลืองอีกด้าน ตักขึ้นพักไว้ จัดลงจาน
Preheat deep base wok, greased the wok with plenty to oil and when the oil is smoking hot, add mackerels to deep fry over high heat. Then turn the heat down to medium – high and continue to deep fry until golden brown in both sides.



2. ในกระทะใบเดิม เทน้ำมันออกจนเกือบหมด ใส่กระเทียมกับพริกขี้หนูตำลงผัดจนหอม
In the same wok, discard the excess oil, only 2 tbs. spoon left and add roughly pound bird eye chili and garlic over medium heat until aroma and golden.



3. ปรุงรสด้วยน้ำตาลปี๊บ น้ำปลา แล้วเคี่ยวต่อจนกระทั่งน้ำราดเหนียว ข้น
Season with palm sugar and fish sauce and continue to simmer over medium heat until sauce is thick.



4. นำมาราดบนปลาทูที่ทอดไว้แล้ว  ตักเสิร์ฟ
Pour over deep fry mackerels.Ready to serve.










ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น