วันจันทร์ที่ 8 กรกฎาคม พ.ศ. 2556

ผัดกลมๆ ยาวๆ (Spicy stir fried eggplant and pork ball)

ส่วนประกอบ


ลูกชิ้นหมุผ่าครึ่ง                    150 กรัม
มะเขือยาวหั่นเป็นชิ้นพอดีคำ               200 กรัม
พริกขี้หนูตำรวมกับกระเทียม         1 ½ ช้อนโต๊ะ
พริกชี้ฟ้าซอย                         2 เม็ด
โหระพา                                 25 กรัม
น้ำมัน                                      2 ช้อนโต๊ะ
น้ำเปล่า                                   ½ ถ้วย


เครื่องปรุง


น้ำตาล                    ½ ช้อนชา
น้ำปลา                    1 ช้อนชา
เต้าเจี้ยว                   1 ½ ช้อนชา


Ingredients


150 g halved pork ball
200 g eggplant, cut into bite size and soaked in water
½ tbs. pounded together bird eye chilies and garlic
2 thinly sliced goat pepper
25 g basil leaves
2 tbs. vegetable oil
½ c. water


Seasonings


½ tsp. sugar
1 tsp. fish sauce
1 ½ tbs. soy bean paste



1. ตั้งกระทะให้ร้อน ใส่น้ำมันลงไป พอน้ำมันเริ่มร้อนก็ใสพริกขี้หนูกับกระเทียมตำรวมกันลงไปผัดให้หอมๆ ใส่ลูกชิ้นลงผัดให้ร้อนทั่ว
Preheat and lightly greased the wok, add pounded together bird eye chilies and garlic to stir fry over medium heat until aroma. Then, add pork ball to stir fry until cooked through.



2. ใส่มะเขือยาวลงผัด ปรุงรสด้วยน้ำตาล น้ำปลา เต้าเจี้ยว เติมน้ำเปล่าลงไป ผัดไฟแรงๆ จนกว่ามะเขือยาวจะสุกนิ่ม
Add eggplant to stir fry until combined, season with sugar, fish sauce and soy bean paste and add water in order to shorten cooking time. Continue to cook over high heat until eggplant is soft and tender.



3.  ใส่พริกชี้ฟ้าซอย โหระพา ผัดให้เข้ากันอีกทีก็ปิดไฟได้
 Add goat pepper,  basil leaves and stir to well combine.



4. ตักเสิร์ฟ
Ready to serve.










ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น