วันอังคารที่ 10 กันยายน พ.ศ. 2556

ผัดฉ่าลูกชิ้นปลา (Spicy stir fried fish balls and herbs)




ส่วนประกอบ

ลูกชิ้นปลา                      250 กรัม
มะเขือเปราะผ่าสี่ส่วน            50 กรัม
ยอดมะพร้าวอ่อนหั่น แล้วเอาไปลวกพอสุก     80 กรัม
กระชายซอย                    50 กรัม
พริกไทยอ่อนหั่นท่อนสั้นๆ                 80 กรัม
ใบมะกรูดฉีก                   30 กรัม
พริกชี้ฟ้าซอย                   50 กรัม
พริกกระเทียมตำรวมกัน     1 ½ ช้อนโต๊ะ


เครื่องปรุง

น้ำตาล                    1 ช้อนชา
น้ำปลา                    2 3 ช้อนชา



Ingredients


250 g fish balls
50 g quartered eggplants
50 g cubed and blanched coconut shoots
50 g juliennd fingerroots
30 g hand torn kaffir limes
80 g cut fresh green pepper corn
50 g thinly sliced goat pepper
1 ½ tbs. bird eye chili and garlic thoroughly pounded together


Seasonings


1 tsp. sugar
2-3 tbs. fish sauce



1. ตั้งกระทะให้ร้อน ใส่น้ำ/มันลงไปเล็กน้อย ใส่พริกกระเทียมตำรวมกันลงผัดบนไฟกลางๆจนหอม ใส่ลูกชิ้นปลาลงผัดให้เข้ากัน
Preheat and lightly grease the wok with vegetable oil, add bird eye chili and garlic thoroughly pounded together to stir fry until aroma and add fish balls to stir fry until combined.



2. ใส่กระชาย ใบมะกรูด แล้วผัดให้หอม
Add fingerroots and kaffir lime leaves and stir well.



3. ใส่มะเขือเปราะ ยอดมะพร้าว ปรุงรสด้วยน้ำตาล น้ำปลา  แล้วผัดให้เข้ากัน
Add eggplants and coconut shoots, season with sugar and fish sauce.



4. ใส่พริกชี้ฟ้าซอย พริกไทยอ่อน แล้วผัดให้เข้ากันอีกทีก็ปิดไฟได้
Add goat pepper and fresh green pepper corn and stir well, again before turning the heat off.



5. ตักเสิร์ฟ
Ready to serve.



ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น