วันจันทร์ที่ 9 กันยายน พ.ศ. 2556

ต้มจืดแตงร้านยัดไส้หมูสับ (Stuffed cucumber with minced pork soup)


ส่วนประกอบ

แตงร้าน ปอกเปลือก หั่นเป็นท่อนยาวซัก 2 นิ้ว คว้านไส้ออก       5-6 ชิ้น
หมูสับ                200 กรัม
กุ้งแห้ง               50 กรัม
กระเทียมทั้งกลีบ              4-5 กลีบ
รากผักชี                         2 ราก
พริกไทยเม็ด                    1 ช้อนชา


เครื่องปรุง


น้ำตาล                    ½ ช้อนชา
พริกไทย                        1 ช้อนชา
ซอสปรุงรส         2 ช้อนชา


Ingredients


5-6 halved, peeled and deseeded cucumber
200 g minced pork
50 g dried shrimps
4-5 cloves of garlic
2 coriander roots
1 tsp. dried pepper corm


Seasonings


½ tsp. sugar
1 tsp. grounded white pepper
2 tbs. seasoning sauce


1. เคล้าหมูสับกับน้ำตาล พริกไทย และซอสปรุงครึ่งหนึ่ง นวดเบาๆให้พอเหนียว แล้วพักไว้ในตู้เย็น 15 นาที
Well combine minced pork with sugar, grounded white pepper and half of seasoning sauce, lightly knead and set aside for 15 minutes.



2. นำหมูมายัดไส้ในแตงกวาที่คว้านไส้ไว้แล้ว พักไว้
Stuff deseeded cucumber with marinate minced pork.



3. นำน้ำใส่หม้อตั้งไฟ ใส่กระเทียม รากผักชี พริกไทย ทิ้งไว้ให้เดือดสักครู่ ให้น้ำซุปหอม
Fill half the pot with water, add garlic cloves, coriander roots and dried pepper corn and bring to rapid boil. Continue to simmer over medium heat until soup is aroma.



4. ใส่กุ้งแห้งลงไป เคี่ยวไฟอ่อนๆซัก 10 นาที ปั้นหมูเป็นก้อนเล็กๆ ใส่ลงไป
Add dried shrimps, simmer for 10 minutes and shape minced pork to small balls and add to soup .



5. ใส่แตงร้านที่ยัดไส้แล้วลงไป เคี่ยวต่อด้วยไฟอ่อนๆ จนกว่าแตงร้านจะสุก สามารถปรุงรสได้ด้วยซอสปรุงรสที่เหลือ
Add stuffed cucumber, simmer until stuff cucumbers are cooked and seasoning with the rest of seasoning sauce (if necessary).



6. ตักเสิร์ฟ
Ready to serve.





ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น